skip to Main Content

Öppettider

Museets öppettider under våren. Mellan 12.00 och 16.00 om inget annat anges:

Datum Event
06 April SPF
07 SÖN
13 LÖR Jörgen H Grupp
14 SÖN
21 SÖN
27 LÖR Besöksgrupp
28 SÖN
05 Maj
12 SÖN Stängt, Rally i Skara
19 SÖN Stängt, Pingstdagen
25 Lör Söderdagen, där vi medverkar
26 SÖN
31 Fre Medlemsgrill kl 18
02 Juni
06 Tors Vi medverkar på Fredriksdal, Nationaldagen
09 SÖN
15 LÖR Vi medverkar vid invigning på Dunkers Museum
16 SÖN Vi medverkar vid invigning på Dunkers Museum, Museum är Öppet
23 SÖN
29 LÖR Stängt, Vi medverkar på Sofiero Classic
30 SÖN Stängt, Vi medverkar på Sofiero Classic
07 JULI
03 Aug Stängt, Vi medverkar i Norrviken, Båstad
04 Aug Stängt, Vi medverkar i Norrviken, Båstad
17 Aug Höstens Öppning

 

Den 29 juni 1973 kunde brandförsvaret i Helsingborg inviga brandkårsmuseet på Råå, vilket också är startdatum för ”Helsingborgs brandkårsmuseum.”

Från Råå till Gåsebäck

Den gamla brandstationen på Råå hade på frivillig väg rustats upp och härigenom åstadkoms möjligheten till en utställning av redskap, bilder och dokument från en svunnen tid. Under dessa år fram till 2016 har åtskilliga besökare tagit del av vad museet har att bjuda. Många är också de som från andra orter, utlänningar inte att förglömma, tagit sig ut till det idylliska Råå för att beskåda vad som rymdes i den gamla brandstationen.

Från alla håll fälls berömmande omdömen vilket sporrar oss inom brandförsvaret och vänner till brandförsvaret till fortsatta insatser för museets utveckling. Denna utveckling har skett genom att Helsingborgs brandkårsmuseum flyttade 2016 till nya och betydligt större lokaler till Gåsebäcks industriområde på Östra Sandgatan i Helsingborg. Museet inryms idag i en gammal verkstadslokal som tidigare Helsingborgs gatukontor har använt. Lokalerna består av en vagnhall med fem portar samt några biutrymmen. Genom frivilliga insatser av museets medlemmar har lokalerna iordningställts till ett museum.

Såväl för unga brandmän som för andra i kommande generationer är det viktigt att förstå sammanhanget mellan dagens organisation för samhällsskydd och gångna tiders brandförsvar. De ökade riskerna och storskaligheten i samhället tvingar fram en allt mer accelererad utveckling hos brand­försvaret. Det är då lätt att glömma på vilken grund vi hela tiden bygger vidare. Brandkårsmuseet hjälper oss att erinra och förstå och ger oss den insikt som så väl behövs för den rätta inställningen till brandmannens viktiga yrke.

Hitta hit

Östra sandgatan 5, Helsingborg